Manon, aangenaam!
Mijn naam is Manon voor den Dag en ik ben Hondengedragscoach. Mijn roedel bestaat uit 5 honden, een Mechelse herder, twee Griekse zusjes een Amerikaanse Akita en een Engelse Stafford die ik deel met mijn ouders.
Van jongs af aan ben ik dol op dieren en nog voor ik kon lopen zag iedereen al dat ik hier later iets mee zou gaan doen. Mijn oom en tante hadden een prachtige boerderij met een grote Rottweiler, katten, schapen, geiten en konijnen. Dieren hanteren is mij met de paplepel ingegoten.
Na jaren met dieren in de weer geweest te zijn ging ik op mijn 14e op snuffelstage. Ik koos een asiel en hier begon het allemaal. Al snel wist ik mij te specialiseren in hondenrassen. Ik wilde alle rassen leren kennen en daarbij ook al hun kenmerken. Deze interesse zorgde ervoor dat ik mijn liefde voor Pitbull-achtige en andere grote rassen ontwikkelde. Al snel werkte ik alleen nog maar met deze rassen. Zijn dit dan nu nog steeds de enige rassen waar ik mee werk? Nee, alle rassen zijn welkom!
Uiteindelijk werd de stage van twee weken vier vrijwilligerswerk. Helaas was het de tijd van de RAD-wet en de Pitbull was illegaal in Nederland, alle honden die dit uiterlijk hadden werden van straat geplukt en kwamen in het asiel terecht. De echte Pitbulls, de kruisingen, de lieve en degene die ook echt een risico vormden. Bijna al deze honden werden ingeslapen, want dat was bij wet verplicht. Na mij een aantal jaar ingezet te hebben voor dit ras kreeg ik hierdoor een burn-out.
De eerste paar keer een hond wegbrengen naar een Dierenarts is vreselijk, maar na een tijd kan je jezelf wijsmaken dat het je werk is en dit erbij hoort. Helaas is niets minder waar en na 4 jaar kon ik het niet meer doen. Maar gelukkig kan ik ook positief terugkijken op deze burn-out, het heeft mij namelijk laten zien hoeveel invloed je eigen gemoedstoestand heeft op het gedrag van een hond. En dat je om een hond gebalanceerd op te voeden eigenlijk niks anders nodig hebt dan een mand, een halsband en riem en je eigen energie.
Dit brengt ons weer een aantal jaar later. Ik had problemen met mijn eigen hond en kwam er niet meer uit. Toen heb ik een Hondengedragsdeskundige benaderd en die heeft mij hiermee geholpen. Ik vond de manier waarop zo interessant dan ik haar ben gaan volgen en mij steeds meer ging verdiepen in deze werkwijze. 5 jaar later begon ze een opvang en heb ik een poging gewaagd en 2 jaar ervaring op mogen doen bij de hondenopvang. Ik leerde ontzettend veel over hondengedrag, het trainen van honden en waarom bepaald gedrag naar voren komt op bepaalde momenten. Toch miste er iets en na 1 jaar werken op de opvang begon ik vrienden en kennissen te helpen met hun honden. Dit ging eigenlijk goed en al snel volgde er steeds meer mensen. Dit was dan ook het begin van de start van mijn bedrijf Back2Balance! Na 2 jaar werken op de hondenopvang ben ik weggegaan en heb ik mijn droom waargemaakt.

Maar waar komt dan de naam Back2Balance dan vandaan?
Omdat ik met balans werk. In mijn methode is er plek voor zowel beloningen als correcties. In de wereld hebben mens en dier baat bij beide. Niemand kan leven met alleen ja of nee. Een kind op voeden, gezonde relaties onderhouden, harmonie op werk. Bij al deze voorbeelden zijn we het gelukkigst met een goede balans. Zo werkt het ook bij honden.
Wanneer ik bij iemand thuiskom gaan wij al snel aan de gang met kalmte, respect en positief leiderschap. De eerste twee woorden spreken voor zich. Maar helaas zijn nogal wat misvattingen over leiderschap. Het leiderschap wat ik mensen wil leren gaat niet om dominantie en dwang. Het gaat om samenwerking, ik wil dat de hond weer voor de baas gaat werken en niet voor de beloning die hij/zij altijd krijgt. Maar wanneer je werkt met dwang en dominantie ben je ook niet echt een leider. Zeg nou zelf, een leider is toch veel leuker wanneer die met je samenwerkt en je dingen helpt te begrijpen?
Als hondenbaasje ken je het vast wel, je hebt een kanjer van een hond maar soms wil je hem achter het behang plakken. Hij vertoont ongewenst gedrag, niks lukt om het te verbeteren en je hebt geen idee wat er aan de hand is. Denk eens goed na? Wordt het gedrag van je hond versterkt wanneer je zelf niet helemaal lekker in je vel zit? Of gebeurt het juist op dagen dat je heel erg druk bent?
Honden zijn echte gevoelsdieren en merken razendsnel wanneer hun baasje niet helemaal in balans is. Dit kan zijn wanneer een baasje even een rotdag heeft maar ook als een baasje bv. een burn-out of depressie heeft. Wanneer ik bij je thuiskom voor een consult gaan we dan ook niet alleen met de hond aan het werk, maar ook met jou als baasje.
Ben je na dit verhaal nieuwsgierig geworden of ik je kan helpen met het gedrag van jouw hond? Neem dan contact op met Back2Balance Hondengedragscoach.
Email: Info@back-2-balance.nl
Telefoonnummer: 0614661826